Blijf op de hoogte van alle persberichten over de talrijke evenementen tijdens het Van Eyckjaar. Heb je nog specifieke vragen rond het themajaar dan kan je ons bereiken via info@vaneyckwashere.be of pers-trade@stad.gent.

De beschikbare persdossiers kan je hieronder terugvinden. 

Op zoek naar beeld­ma­te­ri­aal?

Foto’s van het themajaar zijn hier vrij te downloaden en te gebruiken mits vermelding van het correcte copyright.

Beelden van het Lam Gods nodig? Maak een keuze uit onderstaand overzicht met beschikbare foto’s en vraag je selectie aan via bart@lukasweb.be. De beelden worden gratis geleverd voor pers.

OMG! Van Eyck was here. Ook in 2021!

Het themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’ loopt nog tot eind juni 2021. Tot dan valt er dus nog heel wat te beleven in het teken van onze grote Vlaamse meester Jan van Eyck.

OMG! Van Eyck was here

Wie Gent zegt, zegt het Lam Gods. Beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gent is de stad waar Van Eyck zijn wereldberoemde meesterwerk schilderde en waar al zes eeuwen lang miljoenen bezoekers van over de hele wereld het altaarstuk komen bewonderen. In 2020 viert de stad Van Eyck en het Lam Gods met een bijzonder feestjaar vol evenementen en activiteiten voor jong en oud. Van Eyck was here. And will be here to stay. Will you?

Van Eyck. Een Opti­sche revo­lu­tie

Wie Gent zegt, zegt het Lam Gods. Beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gent is de stad waar Van Eyck zijn wereldberoemde meesterwerk schilderde en waar al zes eeuwen lang miljoenen bezoekers van over de hele wereld het altaarstuk komen bewonderen. In 2020 viert de stad Van Eyck en het Lam Gods met een bijzonder feestjaar vol evenementen en activiteiten voor jong en oud. Van Eyck was here. And will be here to stay. Will you?

Bezoe­kers­cen­trum ‘Lam Gods’ Sint-Baafs­kathe­draal

De Sint-Baafskathedraal, de thuis van het Lam Gods, krijgt een gloednieuw bezoekerscentrum waar de gerestaureerde panelen van het altaarstuk en verschillende andere authentieke kunstschatten in al hun pracht en praal te bewonderen zullen zijn. Met behulp van augmented reality zal je diep in het verleden kunnen reizen en de bewogen geschiedenis van het Lam Gods en de Gentse kathedraal kunnen beleven alsof je er zelf bij was.

Kin­der­ten­toon­stel­ling ‘Dag Jan – Het klei­ne rijk van Jan Van Eyck’

In de tentoonstelling ‘Dag Jan’ kunnen kinderen en hun ouders zich helemaal inleven in het universum van Jan Van Eyck. Kleine Jan ontdekt dat hij rechtstreeks afstamt van de gelijknamige wereldberoemde schilder en gaat op ontdekkingstocht om te weten te komen wie dat verre familielid van hem precies is. Bezoekers ontrafelen door de ogen van nieuwsgierige Jan het mysterie achter de Vlaamse schilder. Aan de hand van kijkkasten, vitrines, animaties, interessante weetjes en een interactief parcours worden kinderen op een speelse en educatieve manier ondergedompeld in het kleine rijk van Van Eyck. Geluidsfragmenten loodsen je door verschillende ruimtes die je helemaal in de atmosfeer van zijn vijftiende-eeuwse leefwereld brengen.

Gent­se Flo­ra­li­ën

In 2020 staat het Gentse stadsfestival Floraliën met het thema ‘Mijn paradijs, een wereldse tuin’ helemaal in het teken van stilte, rust en de paradijselijke bloemen en sierplanten op het Lam Gods. Florale meesters zullen een interpretatie maken van het altaarstuk en hierbij de verbinding maken met kunst, Gents erfgoed en meesterschap. Siertelers zullen op hun beurt het Lam Gods gebruiken om rechtstreeks inspiratie uit te putten voor hun eigen creaties. Het belooft een prachtig geuren- en kleurenspel te worden waardoor je je als bezoeker meteen in de paradijselijke tuin van Van Eyck waant.

Kleu­rey­ck. Van Eycks Kleu­ren in design

Het Lam Gods staat bekend om zijn bijzondere en intense kleuren, die na de huidige restauratie opnieuw ten volle zichtbaar werden. Door het gebruik van olieverf en transparante, gekleurde glazuurlagen wist Jan Van Eyck in zijn schilderijen tot een vernieuwende variëteit aan schakeringen, helderheid en saturatie te komen. Zijn inspirerende techniek en toepassing van kleuren vormt het vertrekpunt van een expo over vernieuwend en divers kleurgebruik, waarin heden en verleden met elkaar worden verbonden.

Lights on Van Eyck

In 2020 is de Sint-Niklaaskerk de uitgelezen locatie voor wie houdt van een unieke mix van multimediale kunst, muziek en projectie. Een digitale en muzikale herinterpretatie van Het Lam Gods, samengesteld door Mat Collishaw, bezorgt je een half uur pure verwondering. Stap binnen in de kerk, aanschouw een magisch lichtspektakel van projecties op alle muren en gewelven, tot hoog in de nok en raak ontroerd door een digitale kunstervaring! Regelmatige live performances maken het totaalplaatje af.

Van Eyck in de diep­te. Fric­tie en har­mo­nie door het oog van archi­tec­ten en kun­ste­naars

In maart 2020 opent om de hoek van het MSK Gent en S.M.A.K. een nieuw wetenschapsmuseum. In het Gents Universiteitsmuseum, kortweg GUM, duik je in het brein van de wetenschapper. Het nieuwe museum opent meteen met een pop-upexpo rond perspectief en geometrie in het werk van Jan Van Eyck waarin zijn beroemde meesterwerk Madonna met kanunnik Joris Van der Paele onder de loep wordt genomen. Kende Van Eyck inderdaad de wetten van het perspectief niet, zoals algemeen wordt aangenomen? En waarom voelt zijn werk dan zo juist? Een wetenschapper en studenten architectuur gaan met de onderzoeksvragen aan de slag. De tijdelijke expo confronteert hun wetenschappelijke analyse met de artistieke analyse van vier hedendaagse kunstenaars. Net als Van Eyck zoeken zij naar een eigen perspectief. Dat levert een andere soort kennis op. Is het kennis die harmonie brengt? Of net frictie? Welkom in de werkkamer van Jan Van Eyck!

De res­tau­ra­tie van het Lam Gods

De eerste twee fasen van de conservatie-restauratiecampagne van het Lam Godsveelluik van de gebroeders Van Eyck vonden plaats tussen oktober 2012 en december 2019. In opdracht van de Kerkfabriek van Sint-Baafs, werden ze door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) uitgevoerd in het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK).

Kris Mar­tin | EXIT

20 jaar lang toonde Kris Martin (°1972, Kortrijk, België) zijn werk vooral in het buitenland, nu kan je voor het eerst in België kennismaken met zijn sprekende oeuvre in een overzichtstentoonstelling. Ontdek welke boeiende beelden, contrasten en overeenkomsten hedendaags kunstenaar Kris Martin met Jan van Eyck vertoont.

De Terug­keer van het Lam

De terugkeer van het Lam Gods naar de Sint-Baafskathedraal wordt gekoppeld aan een expo met werken van kunstenaars Kris Martin, Lies Caeyers en Sophie Kuijken. De expo bevindt zich zowel binnen als buiten de muren van de kathedraal en is geïnspireerd op de vorm, techniek en inhoud van het Lam Gods.