Deze prachtige bezienswaardigheid op het Sint-Baafsplein in Gent, een trotse dame, wandel je tijdens je stedentrip niet zomaar voorbij. De Sint-Baafskathedraal, de oudste parochiekerk in het levendige hart van Gent, is gebouwd op de plaats van een kerk uit de 10de eeuw en een romaanse kerk uit de 12de eeuw. Deze kerk was gewijd aan de heilige Johannes de Doper, Sint-Jan. Gent was in de Middeleeuwen een rijke en machtige stad en kon het zich steeds meer veroorloven grotere en rijkere kerken te bouwen. Zo werd de Sint-Janskerk in de loop van de 15e en 16e eeuw omgebouwd tot de statige gotische Sint-Baafskathedraal.

Tegendraads, van kerk naar kathedraal

Op zoek naar een city break die net dat beetje anders is? Je wijkt graag af van platgetreden paden? Welkom, want Gent is een stad vol rebellen. De Sint-Baafskathedraal draagt dan ook de tegendraadse geschiedenis van Gent letterlijk in zich. In de crypte is de middenbeuk in de romaanse bouwstijl nog steeds te bezichtigen. In de 15de eeuw werd beslist het romaanse bouwwerk te vervangen door een grotere, gotische kerk, voltooid in 1559. In 1540 werd de kerk de zetel van het Sint-Baafskapittel en Sint-Bavo werd de patroonheilige. Later, in 1559 werd deze kerk omgedoopt tot de kathedraal van bisdom Gent.

Rijk gevuld tot de nok, de kunstschatten van Gent

De Sint-Baafskathedraal heeft een rijke geschiedenis, het is binnenin dan ook kunstschatten tellen die menig kunstminnaars doet watertanden: het barokke hoogaltaar in witzwart en rood gevlamd marmer, de rococopreekstoel in eik, verguld hout en marmer, een topwerk van Rubens: De intrede van Bavo in het klooster te Gent, de Calvarietriptiek door Justus van Gent, de gotische kroonluchter/godslamp, de praalgraven van de Gentse bisschoppen, … en natuurlijk het wereldberoemde Lam Gods.

In de buik van de Sint-Baafskathedraal kan je de goddelijke gloed van 'De Aanbidding van het Lam Gods', van de gebroeders van Eyck, bewonderen. Lees alle mystieke weetjes over dit befaamde werk van de Vlaamse Primitieven. Wil je het Lam Gods bezoeken? Ontdek de openingsuren van de Lam Gods-kapel in de Sint-Baafskathedraal.

Bezoekerscentrum

In het bezoekerscentrum kun je het Lam Gods en andere authentieke kunstschatten bewonderen.

Het bovenste register van de binnenste panelen van het Lam Gods wordt momenteel gerestaureerd in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Je kan de restaurateurs er van dinsdag t.e.m. vrijdag live aan het werk zien in hun atelier. 

Lam Gods bezoe­ken - onli­ne tic­kets

Zeker zijn dat je het Lam Gods kan ontdekken wanneer jij daar zin in hebt? Boek je tickets dan zeker vooraf! 

Boek hier je tickets

Souvernir, souvenir, … de kathedraalshop

Je wil natuurlijk een ‘kathedraal van een herinnering’ overhouden aan je bezoek. Loop dan even binnen in de kathedraalshop voor postkaarten, kunstboeken, posters, …

‘Feestig’ zicht op de stad Gent

Enkel tijdens de Gentse Feesten kan je een bezoek brengen aan de toren van de Sint-Baafskathedraal. Verover de trappen en geniet van het prachtige zicht over dit unieke volksfeest en hartje Gent. De rest van het jaar geniet je van het mooiste uitzicht in Gent onder de poten van de gouden draak, de mascotte van Gent, op de tegenoverliggende Belfort-toren. Van hieruit zet je je ontdekkingstocht verder in hartje Gent. Niks moet, alles kan!

Voelmaquette

Aan de linkerzijde van de hoofdingang van de kathedraal bevindt zich een bronzen voelmaquette. Deze minikathedraal is 150 maal kleiner dan de echte. Hierdoor kan je je als blinde of slechtziende een beeld vormen van het gebouw. De tekst in braille geeft je de geschiedenis weer van de kathedraal.

Monu­men­ta­le Ker­ken Gent

De vzw Monumentale Kerken Gent tracht het patrimonium en cultureel erfgoed van de Gentse centrumkerken toegankelijk te maken voor het brede publiek. 

Kom meer te weten over de werking van vzw MKG

Monu­men­ta­le Ker­ken Gent

De Gentse horizon wordt gekenmerkt door de vele kerken en hun torens. Deze brochure neemt je mee naar de negen Monumentale Kerken van Gent. Je ontdekt meer over hun rijke geschiedenis en de vele kunstwerken die ze herbergen. 

5 verschillende taalversies: Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans

Deze brochure is ook op papier verkrijgbaar in het infokantoor.

De informatie gaat verder onder de afbeeldingen.