“Gentenaren, da’s toch een ras apart.” Is het iets wat mensen zomaar zeggen, of zit er waarheid in? Een zoektocht naar het échte ‘Gents karakter’ leverde alvast een concreet lijstje karaktertrekken op, een checklistje waaraan veel Gentenaren én Gentse projecten voldoen. Benieuwd? Duik even mee in ’t Gents karakter!

Gent typeren in een zin of twee: ’t is geen gemakkelijke opdracht. Dat zul je ook merken als je de tijd neemt om de stad en haar bewoners te leren kennen. Gent is een stad van goedmoedige tegendraadsheid, van vriendelijke koppigheid, van samen anders zijn. Gentenaren zijn goestingdoeners die zich liever niet helemaal naar de geldende normen plooien. En zo wordt Gent als stad een vrijhaven: een plek waar ruimte is voor experiment, voor vrijheid, voor eigenzinnigheid. Altijd op een verbindende manier, want in Gent kijken de mensen naar elkaar om. Dat tuupe tegoare (Gents voor 'allen samen'), dat is geen dode letter in Gent.

Een tikje REBELS

Gentenaren rebels? Zij maar zeker! Wist je dat de inwoners van de stad geen belastingen wilden betalen aan Keizer Karel, in de zestiende eeuw? Ze wilden niet financieel bijdragen aan zijn dure keizerlijke oorlogen. Een daad van rebellie die ze met een inval van de keizer in de stad moesten bekopen. Of nog: in 1949 werd er aan de Gentse Universiteit opgeroepen om het Gravensteen te gaan bezetten als protest tegen de gestegen bierprijzen. Bier is een basisrecht, zo vonden de studenten, waarop ze massaal naar het historische monument trokken voor een actie met een knipoog die de internationale pers haalde. Om maar te zeggen: ’t rebelse kantje van Gent komt niet uit het niets. En het is nog even aanwezig. In 2011 organiseerden de Gentenaren bijvoorbeeld een gigantisch volksfeest naar aanleiding van ‘het wereldkampioenschap regeringsvormen’. Een ludieke schop tegen de schenen van het politieke establishment. 

Tijdens de Rondgang van de Stroppendragers herdenken de Gentenaars de historische koppigheid die hen in de 16e eeuw bijna de kop kostte na een opstand tegen Keizer Karel.
Tot in New York haalden ze de kranten, de 138 studenten die op 16 november 1949 het Gravensteen bezetten als protest tegen de gestegen bierprijzen. Deze studentengrap, 'De slag om het Gravensteen', wordt nog jaarlijks herdacht door de Gentse studenten.

Boven alles VERBINDEND

Maar Gent wil ook verbinden: dat tuupe tegoare (Gents voor 'allen samen'). Keren we nog even terug naar dat wereldkampioenschap regeringsvormen? De organisatoren riepen toen op om geen politieke symbolen als vlaggen mee te nemen. Iedereen was welkom, maar persoonlijke meningen moesten persoonlijk blijven. Dat zorgde voor een uitzonderlijk gevoel van connectie. Recenter ontstond met vzw Enchanté een verbindend initiatief vanuit enkele Gentenaren. Zij wilden stadsgenoten met en zonder kwetsbare achtergrond voor elkaar laten zorgen. Zo kan je in heel wat horecazaken een ‘uitgestelde’ koffie of maaltijd kopen. Daarmee trakteer je iets aan iemand die het kan gebruiken. Die persoon kan een horecazaak binnen stappen en kijken of er een bonnetje voor koffie, soep, een pakje friet klaar hangt. Nog een schoon verbindend initiatief? Allez, Chantéz!, dat zangstonden organiseert waar iedereen gratis aan kan deelnemen. Klassiekers en popsongs worden luidkeels meegezongen en iedereen keert tien kilo zorgen lichter huiswaarts. Samen zingen als katalysator voor sociaal contact, hoe cool is dat?

Allez, Chantéz!, dat is 'tuupe tegoare' en luidkeels zingen in de stad

Liever ANDERSDENKEND

Dat ze in Gent op hun eigen manier over de dingen nadenken, voel je aan allerlei projecten en activiteiten in de stad. Kijk maar naar hoe Gentenaren protesteren. Die ludieke actie tegen de verhoogde bierprijzen van daarnet is niet alleen rebels, maar ook anders. Of recenter was er Dobberdag: een dag waarop iedereen werd uitgenodigd om in een bootje te komen dobberen aan het Houtdok, als vriendelijke oproep voor meer open zwemwater in de stad. En misschien herinner je je nog het protest met de roze broeken? Toen een rechter na klachten van burenlawaai besliste dat de buitenzwembaden, de speeltuin en het terras van het recreatiedomein Rozebroeken afgebroken moesten worden, hingen buurtbewoners roze broeken en ballonnen op als protest. Want zij wilden de buitenfaciliteiten helemaal niet weg. Hun actie was niet zonder succes: het buitenzwembad mocht blijven. Iets op een andere manier aanpakken om er op een positieve manier aandacht voor te vragen: Gentenaren zijn er kraks in. 

Een andere Gentse leuze klinkt: ‘Nie neute en nie pleuje’. Of met andere woorden, niet zagen en niet opgeven (niet plooien).

NORMVERLEGGEND waar het moet

Dat Gentenaren normen liever in vraag stellen en er waar nodig een stevige duw tegen geven, merk je aan allerlei dingen. Moeten auto’s eigenlijk nog los door het stadscentrum kunnen sjezen, vroeg Gent zich een paar jaar geleden af. Waarna de Stad een ambitieus mobiliteitsplan opstelde. Dat ze daarbij felle tegenwind kreeg, deerde niet. Het gemeenschappelijke belang – schonere stadslucht – stond voorop. Fietsstraten, deelauto’s, bakfietsparkings: Gent is op het gebied van mobiliteit echt een voortrekker. Ook als het om voedselstrategie gaat, verzet Gent bakens. ‘Donderdag Veggiedag’ zag het levenslicht in de stad, waarna heel wat andere steden en gemeenten het idee overnamen. Overschotjes vanop restaurant kan je meenemen in een doos met de mooie naam ‘Restorestje’. En ook in de omgang met elkaar zijn Gentenaren pioniers. Nieuwkomers uit de weg gaan? Niets van. Refu Interim gaat op zoek naar vrijwilligerswerk voor mensen die nieuw zijn in België, om hen zo net met anderen in contact te brengen. Een situatie op een andere manier durven bekijken en er iets nieuws mee doen: daar zijn Gentenaren goed in. Dat ze daarbij geregeld een spreekwoordelijke djoef op de muil (Gents voor 'slag in het gezicht') krijgen, dat nemen ze er graag bij.

Koning auto maakte plaats voor fietsstraten, fietsbruggen en talloze fietsers die zich met hun cargo-, bak- of longtailfiets een weg door de stad banen

Kom het zelf ervaren

Je kan het Gents karakter wel met mooie woorden omschrijven, maar eigenlijk moet je het vooral zelf komen beleven. De stad en haar bewoners ervaren, met open vizier. Verblijf je in Gent? Ga dan eens aan de toog hangen met een rasechte Gentenaar of doe een babbel met een lokale handelaar. Wees een hoffelijke gast in de stad, oprecht geïnteresseerd in wat Gent tot Gent maakt. Je zal er veel voor terugkrijgen. 

Overnachten

Gent heb je niet op één dag ontdekt en beleefd. Boek een overnachting in een Gents hotel, deel een kamer in een hostel of kies voor een kamer met ontbijt bij een Gentse B&B. Van het avontuurlijke type? Reserveer een plekje op de camping en zet je tent op aan de Blaarmeersen.

Plan je trip

Festivals, tentoonstellingen, concerten..., cultuur ligt voor het rapen in Gent. Plan je trip naar Gent door gebruik te maken van de hartjesiconen en verzamel al je favorieten in een handig lijstje onder 'Mijn trip'.

Laat je inspireren

Of je nu komt citytrippen in de herfst of winter, alleen of in gezelschap, Gent is altijd een idee. Laat je inspireren en plan je uitje naar de Arteveldestad.